Antwoorden algemene vragen

Wat is het verschil tussen pool, snooker, en biljart/carambole?

Poolbiljart:

Pool word gespeeld op een pooltafel met zes pockets om de ballen in te kunnen stoten voor het spel. Bij pool horen 16 ballen waarmee 3 verschillende spellen gespeeld kunnen worden. Er zijn diverse maten tafels maar de verschillende spelen zijn het zelfde. 

8-Ball: 8-Ball is de meest populaire form van pool. Dit spel wordt gespeelt met 16 ballen. Een witte speelbal en vijftien genummerde ballen van 1 t/m 15. Dit spel word gespeeld met 2 spelers of in  2 teams waarbij speler 1 de nummers 1 t/m 7 (ballen met 1 kleur) weg moet spelen en speler 2 de ballen met de nummers 9 t/m 15 (ballen met een gekleurde streep) weg moet spelen. De zwarte bal met nummer 8 moet als laatste weg worden gespeeld wanneer een speler al zijn ballen heeft weggespeelt.

Er word om beurten door de spelers gespeelt. De speler die aan de beurt is moet aangeven in welke bal hij in welke pocket gaat storen. Als de speler erin slaagt een eigen bal in een pocket te stoten mag deze door blijven spelen. Als de speler die aan de beurt is er niet in slaagt die bal in de pocket te stoten of met de witte speelbal eerst een van de ballen van de tegenstander raakt, raakt deze speler zijn beurt kwijt en is de volgende aan de beurt. Dit gaat door tot een van de spelers alle eigen ballen heeft weggespeelt. Zodra een speler al zijn ballen heeft weggespeelt mag deze de zwarte 8 bal in een aangewezen pocket wegspelen. Hierin worden soms ook eigen regels gemaakt dat de 8 bal bijvoorbeeld in dezelfde pocket als de laatst weggespeelde eigen bal weggespeeld moet worden, of juist in de tegenoverliggende pocket. Wanneer dit lukt is deze speler de winnaar. Een spel word automatisch verloren wanneer een speler de 8 bal weg speelt voor hij of zij de eigen gekleurde ballen heeft weggespeeld.

9-Ball: Bij 9-Ball word er met 10 ballen gespeelt. De ballen 1 t/m 9 en de witte speelbal. De ballen 1 t/m 9 worden in een diamantvorm op de tafel geplaatst met bal nummer 9 in het midden en bal nummer 1 ervoor in de richting van de andere kant van de tafel naar de witte speelbal. Het is bij 9-ball de bedoeling eerder dan je tegenspeler de bal met nummer 9 weg te spelen. Bij elke stoot moet je alleen het laagste nummer als eerst raken. Je kan dus op volgorde 1 t/m 8 wegspelen en hierna de 9, maar je mag ook via de laagst genummerde bal de 9 weg spelen. Wanneer een speler een ander getal dan het laagste getal op tafel raakt verliest deze zijn beurt en gaat de beurt naar de andere speler. De speler die als eerst de 9 bal weg speelt heeft gewonnen.

Straight-pool: Dit is de oorspronkelijke vorm van poolbiljart die geleidelijk aan is veranderd naar 8-ball en 9-ball. Ook dit spel word met 16 ballen gespeeld. Hierbij is het doel zo veel mogelijk ballen te potten. Volgorde maakt hierbij niet uit. Elke correct gepotte bal is 1 punt waard en men gaat door tot een vooraf besproken puntenaantal.

Carambole/Biljart:

Biljart is de, in Nederland, veelgebruikte term voor carambole. Het woord ‘carambole’ komt uit het frans, en deze term staat dan ook voor ‘punt’. Carambole word gespeeld op een carambolebiljarttafel zonder gaten met 3 ballen. Twee witte en een Rode, soms wordt de tweede witte biljartbal ook vervangen door een gele bal, of door een witte bal met twee zwarte stippen aan wederzijde, om onderscheid te maken tussen de 2 ballen die de rode speelbal moet raken om een punt te scoren. Bij Carambole is het de bedoeling met de speelbal in een stootbeurt de twee andere ballen te raken. Als dit lukt is dit een carambole en krijgt de speler een punt.

Er zijn 4 verschillende manieren om Carambole/Biljart te spelen:

Libre: Is een vrij spel waarin een speler op elke manier, zo vaak hij kan, caramboles mag maken. Dit mag over het hele oppervlak en via de banden, zo lang de speelbal de twee andere ballen maar raakt.

Bandstoten: Deze manier van spelen wordt voornamelijk toegepast tijdens toernooien. Het bandstoten lijkt erg op de Libre manier van spelen, alleen is hierbij het grootste verschil dat voor de speelbal de laatste bal raakt om een carambole te maken, deze eerst een of meerdere banden moet hebben geraakt. Gebeurt dit niet dan geld de carambole niet.

Driebanden: De regels zijn gelijk aan dat van Bandstoten, maar bij driebanden moet de speelbal minimaal 3 banden hebben geraakt voordat deze een carambole mag maken.

Kader: Het speelvlak wordt bij Kader onderverdeeld in vakken (kaders). Binnen elk vak mag er maar een beperkt aantal caramboles gemaakt worden, zonder dat een van de twee witte ballen het vak verlaat.

Snooker:

Snooker wordt gespeelt op een snookertafel met 22 ballen. Hiervan zijn 15 rode, ongenummerde ballen, een witte speelbal en 6 verschillend gekleurde ballen in de kleuren; geel, groen, bruin, blauw, roze en zwart. De speler die aan de beurt is moet altijd eerst een rode bal raken. Een stoot is geldig wanneer de witte bal niet word gepot, de witte bal eerst een rode bal heeft geraak, er alleen rode ballen worden gepot. Als het anders gaat of er word bijvoorbeeld een gekleurde bal gepot is de stoot niet geldig en gaat de beurt naar de tegenstander.

Aan het begin van de beurt dient de speler eerst een rode bal weg te spelen. Hierna mag de speler een van de 6 verschillend gekleurde ballen weg spelen. Deze worden nadat deze zijn weggespeeld weer terug gelegd op hun originele positie. Als een gekleurde bal juist is weggespeeld moet de speler weer een rode bal wegspelen, gevolgd door een gekleurde. Dit gaat door tot alle rode ballen zijn weggespeeld. Hierna moeten de gekleurde ballen op een specifieke volgorde worden weggespeeld. Deze volgorde is: Geel – Groen – Bruin – Blauw – Roze – Zwart. Deze worden dan ook niet meer terug gelegd in het spel. Wanneer de speler een bal wegspeelt krijgt hij of zij hier punten voor naar de waarde van de bal die is weggespeeld.

De verschillende waardes van de verschillende ballen:

Rood  1 punt

    Geel  2 punten

      Groen  3 punten

     Bruin  4 punten

     Blauw  5 punten

   Roze  6 punten

    Zwart  7 punten

Voor elke stoot krijgt een speler 60 seconden. Duurt het langer krijgt de tegenstander 7 punten. Als er een kleur gepot gaat worden mag alleen de kleur die als eerst geraakt is gepot worden. U mag dus niet een kleur potten via een rode of een andere gekleurde bal. Wanneer een speler de witte bal pot of wanneer de verkeerde bal als eerst word gepot krijgt de tegenstander 4 punten.

Het spel wordt beëindigt wanneer alleen de zwarte bal nog te potten valt en deze ook daadwerkelijk word gepot. De speler die aan het eind van het spel de meeste punten heeft verzameld wint.

 
Kan ik op een pooltafel naast pool ook snooker of biljart spelen?

Op een pooltafel is het mogelijk om zowel pool en snooker te spelen en op een snooker tafel is het ook mogelijk om pool en snooker te spelen. Deze spellen maken beide gebruik van pockets. Snooker wordt meestal gespeeld op grotere tafels met kleinere pockets. Hierdoor is pool op een snookertafel extra moeilijk en snooker op een pooltafel wat gemakkelijker. Ook heeft u hiervoor wel zowel een snookerballenset en een poolset nodig. Beide spellen hebben namelijk een ander soort ballen. Bij carambolebiljart zitten er geen pockets op de tafel en deze kunnen ook niet aanwezig zijn tijdens een spel. Daarom kan er geen pool of snooker op een carambole biljart tafel gespeel worden. Ook Carambolebiljart kan niet op een pool of snooker tafel worden gespeeld.

Hoeveel vrije ruimte is er nodig om een pooltafel heen?

Onderstaand een tabel van de benodigde ruimte bij elke keu maat:

Maat tafel

Speelmaat ca.

Keu 120cm

Keu 130cm

Keu 140cm

Keu 150cm

3FT

84 x 42cm

324 x 282cm

Nvt

Nvt

Nvt

4FT

110 x 60cm

350 x 300cm

Nvt

Nvt

Nvt

5FT

140 x 70cm

380 x 310cm

400 x 330cm

Nvt

Nvt

6FT

160 x 80cm

400 x 320cm

420 x 340cm

440 x 360cm

460 x 380cm

7FT

180 x 90cm

420 x 330cm

440 x 350cm

460 x 370cm

480 x 390cm

8FT

221x111cm

461 x 351cm

481 x 371cm

501 x 391cm

521 x 411cm

9FT

254x127cm

494 x 367cm

514 x 387cm

534 x 407cm

554 x 427cm


Wanneer mag een pooltafel openbaar / op kantoor geplaatst worden?

Als u een pooltafel voor openbaar gebruik wilt plaatsen waar deze intensief door veel mensen gebruikt zal gaan worden kunt u kijken naar de tafels uit de professionele kwaliteitsklasse. Deze tafels zijn gemaakt van massievere en zwaardere materialen waardoor de complete pooltafel beter tegen het intensieve gebruik kan en minder snel zal beschadigen. Ook heeft een pooltafel van professionele kwaliteit de minste kansen op afwijkingen in het speelveld door het leistenen speelveld voor het optimale spelcomfort. Het laken kan hierbij vervangen worden waardoor hij uiteindelijk langer mee zal gaan.

Is een pooltafel makkelijk te verplaatsen?

Een pooltafel is erg zwaar waardoor hij vaak niet gemakkelijk verplaatst kan worden. Er zijn enkele opklapbare modellen welke uiteraard wel gemakkelijk op te klappen en te verplaatsen zijn. Houdt u dan wel rekening dat de pooltafel wat van zijn stevigheid en stabiliteit verliest.

Zijn er pooltafels geschikt voor in kleinere ruimtes?

We hebben kleine pooltafels in ons assortiment die vrijwel in elke ruimte zullen passen. Zo zijn er zelfs speciale modellen die op een bestaande tafel geplaatst kunnen worden. Ook is er een mogelijkheid om een opklapbare pooltafel te gebruiken. Deze kan wanneer hij bespeeld wordt op gezet worden en wanneer hij niet gebruikt wordt netjes opgeklapt en aan de kant geschoven worden. Ten slotte kan er gekozen worden voor een pool- en eettafel in één. Deze tafel heeft afdekplaten welke erop geplaatst kunnen worden wanneer hij niet gebruikt wordt en veranderd hiermee in een stijlvolle eettafel.

Met hoeveel personen kun je met een pooltafel spelen?

Pool wordt meestal met 2 personen tegelijk gespeeld of er kunnen 2 teams worden gemaakt waarbij de spelers afwisselen.

Vanaf welke leeftijd is een pooltafel geschikt?

Pool is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar tot volwassenen. Het kan voor kinderen soms wel lastig zijn om op de grotere maten tafels te spelen omdat deze vaak te hoog staan voor kinderen om hier goed op te kunnen spelen. We hebben eventueel speciale tafelmodellen diebijvoorbeeld op de salontafel gebruikt kunnen worden. Meestal kunnen zij normaal gebruik maken van de tafels van 4ft, 5ft en 6 ft. Naast de kleinere maat van het speelveld hebben deze ook kortere poten waardoor kinderen hier makkelijker bij kunnen. Bij grotere tafels vanaf 7ft zouden kinderen een krukje gebruiken om er goed bij te kunnen.
 

Wat voor onderhoud heeft een pooltafel nodig?

Een pooltafel heeft af en toe wat lichtonderhoud nodig. U kunt het speelveld schoonhouden met de borstel. De ballen kunnen schoongemaakt worden met Ball Cleaner. Met een lichtvochtige doek kunt u het frame schoonmaken. Wanneer een vastgeniet laken slijtage vertoont kan deze, eventueel door onze monteurs, vervangen worden.

Wat valt er onder garantie?

Alle producten worden geleverd met volledige wettelijke garantie. Wettelijke garantie wil zeggen dat een product datgene is of moet doen wat de consument er in alle redelijkheid van mag verwachten. De door ons aangeboden fabrieksgaranties doen niets af aan de wettelijke garantie waar u als consument recht op heeft. Producten die onderhevig zijn aan slijtage of snel kunnen slijten hebben de standaard garantie die er wettelijk bij hoort. Bij alle producten staan de garantie termijnen gemeld. 

Ik heb een probleem met een gekocht product, wat moet ik doen?

Wanneer u een probleem heeft met een van onze producten betreuren wij dit uiteraard ten zeerste. Om tot een passende en correcte oplossing te komen kunt u melding maken via ons klachten formulier

Het probleem wordt dan direct in behandeling genomen en we zorgen voor een zo snel mogelijke en correcte afhandeling van het probleem.
 

Worden er ook producten verhuurd? 

Nee, helaas kunt u bij ons geen producten huren.