Kieswijzer

 

Kies het juiste speltype

Poolbiljart: pool word gespeeld op een tafel met zes pockets om de ballen in te kunnen stoten voor het spel. Bij pool horen 16 ballen waarmee 3 verschillende spellen gespeeld kunnen worden.


Carambole/Biljart: biljart is de, in Nederland, veelgebruikte term voor carambole. Het woord ‘carambole’ komt uit het frans, en deze term staat dan ook voor ‘punt’. Carambole word gespeeld op een tafel zonder gaten met 3 ballen.


Snooker: snooker wordt doorgaans op een grotere tafel gespeeld en heeft ook 6 pockets en 22 ballen. Soms kan er gekozen worden om op een snooker tafel een gewone 8-ball of of 9-ball te spelen. Voor uitgebreide spel uitleg kunt u bij onze veel gestelde vragen terecht.

Kies de juiste maat

Pooltafels zijn er in verschillende soorten en maten en kleuren. Zo zijn er pooltafels die bijvoorbeeld ook geschikt zijn voor buiten of voor in een café, en natuurlijk gewoon voor bij u thuis. Hoe kunt u nu beslissen welke tafel het beste bij uw wensen past? Allereerst is de maat van de tafel zeer belangrijk. Een tafel heeft genoeg vrije ruimte nodig om goed te kunnen spelen. Tenslotte heeft u genoeg ruimte nodig om de bal goed te kunnen stoten met de keu. Hierin wordt aangeraden om minimaal 150cm rondom de tafel vrij te houden voor genoeg vrije speelruimte. Dit is berekend op het spelen met een standaard lengte keu van 148cm.

Als u de tafel zou combineren met een kortere keu kan deze ruimte nog wat gereduceerd worden. Voor een compleet overzicht voor welke ruimte u nodig heeft bij de verschillende combinaties van keus en pooltafels kunt u hieronder de tabel raadplegen.

Als u met een kleinere ruimte te maken heeft kan het soms handig zijn om voor een kleinere pooltafel te gaan. Heeft u meer vragen over de benodigde ruimte voor een specifieke tafel stel dan hier uw vraag en een van onze medewerkers zal u graag verder helpen. 

Pooltafels zijn beschikbaar in de volgende maten en hebben de onderstaande benodigde ruimte nodig bij verschillende keu lengtes:

Maat tafel Speelmaat ca. Keu 120cm Keu 130cm Keu 140cm Keu 150cm
3FT   84 x 42cm 324 x 282cm Nvt Nvt Nvt
4FT 110 x 60cm 350 x 300cm Nvt Nvt Nvt
5FT 140 x 70cm 380 x 310cm 400 x 330cm Nvt Nvt
6FT 160 x 80cm 400 x 320cm 420 x 340cm 440 x 360cm 460 x 380cm
7FT 180 x 90cm 420 x 330cm 440 x 350cm 460 x 370cm 480 x 390cm
8FT 221x111cm 461 x 351cm 481 x 371cm 501 x 391cm 521 x 411cm
9FT 254x127cm 494 x 367cm 514 x 387cm 534 x 407cm 554 x 427cm

Hoe groter de tafel wordt, hoe lastiger het is om de juiste hoeken in te schatten. De hobby speler zal het liefst op een 7FT tafel spelen waar de professionele spelers met voorkeur op een 8FT of 9FT pooltafel zullen spelen. De meeste openbare ruimtes die een pooltafel hebben staan zullen een 8FT tafel hebben staan. Veel echte poolcafés met meerdere pooltafels zullen verschillende maten hebben staan.

Voor recreatief thuisgebruik zou een 6FT of 7FT tafel het meest geschikt zijn. Om ruimte te besparen zijn er ook pooltafels beschikbaar die ook als eet- vergadertafel gebruikt kunnen worden. Deze tafels kunnen geleverd worden met een tafelblad die gebruikt kan worden om de pooltafel te bedekken waardoor deze ook als gewone eettafel gebruikt kan worden. Dit is niet alleen praktisch om ruimte te besparen, maar dit zorgt ook voor extra bescherming voor het laken van de tafel tegen vuil en stof waardoor deze langer mooi zal blijven. Bij sommige modellen worden zelfs bankjes (optioneel) mee geleverd.

Als u een pooltafel zoekt voor een openbare ruimte zijn 8FT en 9FT de meest gangbare maten, maar nog belangrijker dan de maat is de kwaliteit van de tafel als u deze in een openbare ruimte zoals in een café, kantine of vereniging wenst te plaatsen.

Pool is al geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar tot volwassenen. Het kan voor kinderen soms wel lastig zijn om op de grotere maten tafels te spelen gezien deze vaak te hoog staan voor kinderen om hier goed op te kunnen spelen. Kinderen kunnen dan een krukje gebruiken om er goed bij te kunnen, of zij kunnen spelen op een 4ft, 5ft of 6ft tafel. Naast de kleinere maat van het speelveld hebben deze ook kortere poten waardoor kinderen hier makkelijker bij kunnen. Vanaf 7ft staan pooltafels op hogere poten waardoor deze voor kinderen iets minder geschikt zijn tenzij zij een krukje zouden gebruiken. 

Kies de juiste kwaliteit

Op onze website ziet u bij de pooltafels sterrenklassen vermeld staan, de sterrenklassen op onze website gaat van 1 tot 10 sterren. Deze geven de kwaliteit en duurzaamheid van de tafels aan. Hoe hoger het aantal sterren, hoe beter de tafel is en hoe intensiever deze gebruikt kan worden. Hieronder een tabel die laat zien welk aantal sterren geschikt is voor wat voor type gebruik. 

1-4 Sterren Geschikt voor matig thuis gebruik. O.a. voor gebruik door kinderen.
4-6 Sterren Geschikt voor matig- tot intensief thuisgebruik.
7 + Sterren Geschikt voor intensief-, sportief gebruik. Pooltafels met een sterrenklasse van 7 sterren of hoger zijn geschikt voor thuis of openbaar gebruik zoals op een vereniging, een kantoor/school kantine of in een café. Dit zijn voornamelijk zwaardere tafels die door hun gewicht beter tegen een stootje en het intensieve gebruik kunnen.

Het verschil in kwaliteit van een pooltafel zit in verschillende onderdelen van de tafel. De vuistregel voor de kwaliteit van een pooltafel is, hoe zwaarder de tafel, hoe hoger de kwaliteit. Dit komt omdat een sterke en zware basis van een pooltafel beter tegen een stootje kan dan een lichtere tafel. Ook zit dit in het speelveld. Een hoge kwaliteit speelveld is meestal gemaakt van zwaar leisteen, waar een lagere kwaliteit pooltafel eerder een speelveld van MDF zal hebben wat invloed heeft op de speelervaring en de levensduur van de tafel. Een MDF speelveld is nooit helemaal 100% waterpas en een leisteen wel. Naast deze verschillen zijn hogere kwaliteit tafels ook gemaakt van duurzamere materialen met een sterkere afwerking van de materialen. 

Openbaar of commercieel gebruik

Als u een pooltafel voor openbaar gebruik wilt plaatsen waar deze intensief door veel mensen gebruikt zal gaan worden, of zelf een fanatieke speler bent en ook thuis op hoog niveau wilt kunnen spelen kunt u het beste kijken naar de pooltafels uit de professionele kwaliteitsklasse. Deze tafels zijn gemaakt van massievere en zwaardere materialen waardoor de complete pooltafel beter tegen het intensieve gebruik kan en minder snel zal beschadigen. Ook heeft een pooltafel van professionele kwaliteit de minste kansen op afwijkingen in het speelveld door de leisteen voor het optimale spelcomfort. Het laken kan hierbij vervangen worden waardoor hij uiteindelijk langer mee zal gaan. Wanneer u een lagere kwaliteitsklasse pooltafel in, bijvoorbeeld, een café zou plaatsen zult u zien dat er eerder slijtage op de pooltafel te zien zal zijn. Ook zullen er eerder beschadigingen in het speelveld ontstaan wat afwijkingen zal kunnen veroorzaken waardoor het spel niet meer te spelen zal zijn en u eerder onderdelen of zelfs de hele tafel zult moeten vervangen.

Voor de openbare ruimtes waar men niet zomaar gebruik mag maken van de pooltafel zijn er ook pooltafels met een muntinworp beschikbaar. Meer hierover verder in deze kieswijzer onder ‘Pooltafels met muntinworp’.

Kies het type speelveld Leisteen of MDF

Het speelveld van een pooltafel kan gemaakt zijn van MDF of leisteen. MDF is lastiger om compleet vlak te maken waardoor er een grotere kans is op een mogelijke afwijking in het speelveld. Het is voor de speelervaring belangrijk dat het speelveld vlak is. Leisteen is een sterk materiaal wat perfect vlak gemaakt kan worden, met de minste kans op afwijkingen in het speeloppervlak, waardoor jij je optimale speelplezier behoudt. Hiernaast zijn de lakens van een speelveld van MDF vaak verlijmt waar de lakens bij leistenen speelvelden gespannen en vastgeniet zijn. Hierdoor kunnen de lakens van een leistenen speelveld los vervangen worden, waar dit bij een verlijmd laken op een speelveld van MDF niet mogelijk is. U zult dan de hele pooltafel moeten vervangen als het laken beschadigd zou raken. Hierom is het aan te raden om te investeren in een hogere kwaliteit pooltafel met leisteen speelveld. Daarnaast is er de keuze binnen leisteen tussen 1-delig of 3-delig. 3-delig is gemakkelijker te plaatsen in bijvoorbeeld een kelder of zolder doordat deze uit losse delen bestaat. In kwaliteit is dit gelijkwaardig. Wel is het bij 3-delig Leisteen heel erg belangrijk dat het compleet correct gemonteerd wordt zodat het speelveld helemaal recht is en zonder oneffenheden. 

Kies vaste of opklapbare poten

In sommige gevallen kan het handig of makkelijker zijn om een opklapbare tafel te plaatsen. Bijvoorbeeld als u in een kleinere woning of misschien zelfs in een appartement woont. In dit soort gevallen is een opklapbare pooltafel de verstandige keuze gezien deze makkelijk opzij te zetten zijn waardoor deze tafels opgeborgen veel minder ruimte in beslag nemen in tegenstelling tot pooltafels die u niet kunt opklappen. Houdt u er aub wel rekening mee dat dit alleen bij de tafels mogelijk is voor recreatief thuis gebruik zonder leistenen speelveld.

Een vast staande tafel is wel steviger dan een opklapbare tafel. De poten van de meeste vaste pooltafels zitten goed vast geschroefd aan het speelveld van de tafel waardoor deze tafels een stuk steviger en zwaarder zijn en beter tegen een stootje kunnen. Hierdoor is het niet aan te raden een opklapbare tafel te gebruiken bij bijvoorbeeld een vereniging of café, omdat deze tafels door het opklap systeem minder stevig zullen zijn. Voor openbaar gebruik worden pooltafels met vaste poten en een leistenen speelveld aangeraden.

Kies met of zonder stelpootjes

De meeste pooltafels hebben door hun gewicht geen volledig verstelbare poten waarmee u daadwerkelijk de hoogte van de pooltafel aan kunt passen, maar sommige pooltafels hebben wel stelpootjes. Stelpootjes zijn over het algemeen rond 5cm te verstellen en alleen bedoeld om een pooltafel waterpas te kunnen plaatsen voor een beter spel zonder afwijkingen. Wanneer een tafel scheef zou staan, rollen de ballen op een andere manier.

Kies met of zonder muntinworp

Voor sommige openbare ruimtes is het gewenst een pooltafel met muntinworp te plaatsen. Hiermee kan er niet zomaar met de tafel gespeeld worden. Ook kan de investering daarmee soms worden terug verdient. Er zijn pooltafels met muntinworp beschikbaar voor zowel € 0,50 cent, € 1,- euro, € 2,- euro en bij sommige merken is er ook een muntinworp met tokens mogelijk. Indien u verdere vragen heeft over extra opties rondom de muntinworp kunt u hier uw vragen stellen en dan kijken onze medewerkers graag met u mee naar de mogelijke opties.

Kies een tafel voor binnen of voor buiten

Er zijn pooltafels die specifiek gemaakt zijn om buiten geplaatst te kunnen worden. Deze tafels zijn extra bewerkt om beter tegen het weer bestand te zijn in verhouding tot een pooltafel die bedoeld is voor binnen. Zo zijn er voor andere materialen gekozen en zijn de materialen ook zo bewerkt dar ze tegen de weersinvloeden van buitenaf kunnen/ Een pooltafel die bedoeld is voor buiten kan ook binnen gebruikt worden. Het is alleen sterk af te raden een tafel voor binnen, buiten of in vochtige ruimtes te gebruiken. Deze zijn hier niet op gemaakt en dit kan al snel invloed hebben op o.a. het uiterlijk maar dit zal vooral invloed hebben op het speelveld. Het speelveld zal onregelmatigheden ontwikkelen door de blootstelling aan de verschillende weersomstandigheden waardoor het spel niet meer te spelen zal zijn. Ook zal het doek het water absorberen waardoor deze snel niet goed meer bruikbaar is.

Kies de accessoires

De meeste pooltafels worden met de benodigde accessoires geleverd, er zijn wel een paar tafels die niet standaard met de accessoires worden geleverd. Dit staat bij elke tafel apart vermeld. Sommige tafels hebben ook standaard een basis klasse accessoire pakket erbij zitten die u kunt upgraden naar een accessoire pakket van een hogere kwaliteitsklasse. Heeft u vragen over een accessoire pakket van een specifieke pooltafel kunt u contact opnemen met onze klantenservice die u graag verder informeert.

Keulengte: keuen zijn beschikbaar in verschillende lengtes. Namelijk in 120, 130 en 148cm. Hierin is 148cm de standaard voor een keu, welke ook standaard aangeraden zal worden. Een korte keu zal voornamelijk aantrekkelijk zijn wanneer u met beperkte ruimte te maken heeft of als u kiest voor een kleinere tafel dan 6ft. Zoals eerder genoemd bij de maten van de tafel wordt aangeraden minimaal 150cm om de tafel vrij te houden. Dit is berekend op de standaard keu maat van 148cm. Wanneer u dus een kortere keu zou gaan gebruiken kunt u de benodigde vrije ruimte ook kleiner maken.Het gebruik van een kortere keu heeft echter wel invloed op het spel. Een kortere keu is automatisch ook lichter dan een langere keu waardoor u minder hard kunt stoten. Een korte keu gecombineerd met een grotere pooltafel kan het ook lastig maken goed bij de bal te komen om te spelen. Een kortere keu kan daarentegen wel weer heel handig zijn voor lastige hoeken als u hier met een langere keu niet goed bij kunt komen. Er wordt aangeraden bij pooltafels tot 6FT een keu van 120cm, bij pooltafels groter dan 6FT worden grotere keus aangeraden.

Onderstaand een tabel van de benodigde ruimte bij elke keu maat:

Maat tafel Speelmaat ca. Keu 120cm Keu 130cm Keu 140cm Keu 150cm
3FT   84 x 42cm 324 x 282cm Nvt Nvt Nvt
4FT 110 x 60cm 350 x 300cm Nvt Nvt Nvt
5FT 140 x 70cm 380 x 310cm 400 x 330cm Nvt Nvt
6FT 160 x 80cm 400 x 320cm 420 x 340cm 440 x 360cm 460 x 380cm
7FT 180 x 90cm 420 x 330cm 440 x 350cm 460 x 370cm 480 x 390cm
8FT 221x111cm 461 x 351cm 481 x 371cm 501 x 391cm 521 x 411cm
9FT 254x127cm 494 x 367cm 514 x 387cm 534 x 407cm 554 x 427cm


Kwaliteit keu: Er zijn verschillende type keus beschikbaar op de markt. Er zijn keus die gemaakt zijn uit 1 massief deel, of keus die uit twee tot vier delen bestaan. De meeste standaard cafékeus bestaan uit een stuk. De persoonlijke keus zijn meestal keus die uit een aantal delen bestaan. Dit omdat een keu dan makkelijker te vervoeren en op te bergen is. De meerdelige keus zijn zeker niet slechter dan de gewone solide keus. Het is bij deze alleen belangrijk dat het mechanisme waarmee de delen samen gehouden worden goed blijft werken en niet krom wordt. Dit is bij een normale behandeling van de keu geen enkel probleem. Indien u een solide keu heeft is het belangrijk goed op te letten hoe u deze opbergt. Als u een solide keu telkens tegen een muur aan zet, in plaats van in een hiervoor bedoelde standaard, kan een solide keu ook gaan verbuigen en voor een goed spel kan een keu vooral niet krom zijn.

Het gewicht van een keu heeft ook invloed op de manier waarop men kan spelen. Een zwaardere keu geeft de stoot meer kracht, waar een lichtere keu meer controle over de stoot geeft. Voor beginners is het aan te raden met een zwaardere keu te spelen. Beginnende spelers hebben nog niet dezelfde controle als ervaren spelers, waardoor het lastiger zal gaan worden wanneer een beginnende speler ook nog eens extra kracht moet zetten om de bal ver genoeg te kunnen spelen. De keus tot 30 euro hebben meestal schroef pomerans. Deze slijten sneller doordat er een luchtkamertje is tussen de pomerans en de keu zelf. Dit kan snel kapot gaan. Lijm pomerans geven de stoot beter door en zijn extra duurzaam. De materialen van de Keus zijn ook sterk uiteenlopend. Zo zijn er keus van bijvoorbeeld Ramin hout, carbon en staal. Een goede keu is echt een persoonlijke smaak waardoor het het beste is om een keu te kopen wanneer u deze heeft uitgetest. Tip: U kunt controleren of een keu recht is door deze op de tafel te leggen en te rollen. Als deze onregelmatig rolt is deze waarschijnlijk krom.

Type ballen: de kwaliteit van de ballen heeft zeker invloed op het spel. Ballen van een hogere kwaliteit zijn massiever en zwaarder dan de standaard ballen. Deze zijn ook harder dan ballen van lagere kwaliteit. Omdat deze harder en zwaarder zijn zullen deze het speelveld minder snel beschadigen en beter zullen rollen voor een soepel en spannend spel. De koploper in goede, hoge kwaliteit pool/biljartballen is het merk Aramith. De ballen en accessoires van Aramith hebben de beste prijs-kwaliteit verhouding.

Overige tips

Een pooltafel kan in vrijwel elke ruimte worden geplaatst zolang er maar genoeg ruimte om de tafel vrij blijft om de ballen juist te kunnen stoten. Hierin is de adviesafstand 150cm met een keu van 148cm. In niet elke woning is voldoende ruimte om een pooltafel te plaatsen. Gelukkig zijn er ook opklapbare pooltafels beschikbaar die opgeklapt en weggezet kunnen worden wanneer deze niet worden gebruikt. Hiernaast zijn er ook pooltafels beschikbaar die u ook als gewone tafel kunt gebruiken met speciale bladen die op de pooltafel geplaatst kunnen worden. Dit kan ook al een hoop ruimte schelen wanneer de tafel op verschillende manieren benut kan worden. Hierbij geeft een tafelblad ook een goede bescherming aan de tafel bieden tegen stof en vuil waardoor u gelijk kunt spelen en de tafel minder regelmatig schoon hoeft te borstelen. Let er altijd goed op dat een pooltafel goed waterpas komt te staan anders kan er een afwijking ontstaan in het rollen van de ballen wat het spel zal beïnvloeden.