Welke pooltafel is geschikt voor u? 
De normale/meest gangbare afmetingen voor pooltafels zijn 6ft(2,05m x 1,15m), 7ft(2,15m x 1,25 m), 8ft(2,55m x 145m),  en 9ft(2,80m x 1,55m). Dit zijn de geschatte buitenmaten van de pooltafels.  In de Pooltafel cafés staan meestal ook verschillende maten naast elkaar. 
De belangrijkste maat is de binnenmaat van een pooltafel. De meest gangbare speelmaat is +/- 2 x 1 meter binnen maat. Hoe groter de tafel, hoe moeilijker het is om de hoeken in de schatten. Een geoefende speler koopt een tafel die zo groot mogelijk is. De gewone speler speelt bij voorkeur op een 7ft tafel. Officiële afmeting hangt af van het niveau van de competitie.
Een pooltafels kiest u ook op het uiterlijk, we hebben diverse kleuren in ons assortiment.

Hoeveel ruimte heeft u nodig?
Voor een optimale speelruimte heeft u minimaal 140cm nodig aan alle kanten van een pooltafel om de bal overal goed te kunnen stoten met de keu. 
Dit komt neer op bijvoorbeeld 5mx4m tot 5,5mx4,5m voor een 7, 8 en 9ft tafel. 
- Houdt u rekening met de afmeting van de pooltafel als deze naar boven door het trapgat moet of naar beneden de kelder in. Het speelveld is 1 geheel, dus de afmeting van de pooltafel moet door het trapgat kunnen. 
- De pooltafels zijn allemaal voor gemonteerd, alleen het onderstel moet eronder gemonteerd worden. Dit is heel makkelijk, dus ze staan snel klaar voor gebruik om direct een leuk potje te kunnen spelen.

Onze Pooltafels:

klik hier om naar de lijst met de pooltafels te gaan


Carambole/Biljart, Snooker en Pool zijn 3 verschillende soorten biljarttafels.

Carambole/Biljart tafel: tafel met de 2 witte en 1 rode bal. Geen gaten.
Carambolebiljart is een vorm van biljart en in het Nederlands de variant die meestal bedoeld wordt met de term 'biljart'. De terminologie van de sport is Frans en 'carambole' staat voor een 'punt'. Een carambole wordt gemaakt door met de speelbal de twee andere ballen te raken.

Pooltafel: Een set van 1 witte bal en 14 gekleurde ballen, heel en half en 1 zwarte bal, tafel met gaten in de hoeken en aan de zijkant. Om het meest gespeelde 8-ball of 9-ball me te spelen.
Pool (ook bekend als poolbiljart) is een van oorsprong Amerikaans spel, dat gespeeld wordt op een pooltafel. Het is ook al enige tijd populair in Nederland en België, vooral onder jongeren. Poolen is een van de soorten biljart. Hiertoe behoren ook snooker en carambolebiljart (in Nederland aangeduid als biljart). Pool wordt gespeeld op een pooltafel, waar in elke hoek en in het midden van de lange zijden een gat (pocket) zit. De ballen moeten in de pockets worden geschoten, zoals ook bij snooker het geval is. Een standaard set poolballen is genummerd van 1 tot en met 15, waarbij de eerste 7 de 'hele' ofwel solids (ballen in één kleur) worden genoemd, de 8 de zwarte bal is en de 9 t/m 15 zijn de 'halve' ofwel stripes (witte zijkant met een gekleurde band). Er zijn meerdere spelvarianten.

Snooker is een biljartspel voor twee spelers of twee ploegen waarbij alle ballen, behalve de witte, weggespeeld moeten worden. Er zijn in totaal 22 ballen: vijftien rode, zes andere kleuren (geel, groen, bruin, blauw, roze en zwart) en een witte bal. Het is het best vergelijkbaar met pool. Tafel met gaten in de hoeken en aan de zijkant.
De belangrijkste verschillen tussen pool en snooker zijn de afmetingen; een snookertafel is in de regel groter dan een pooltafel, de ballen zijn kleiner en lichter en de keus zijn bijgevolg dunner.


Officiele afmetingen pool-biljart:
Het pooltafel speelveld is er in diverse afmetingen, gemeten in voet, te weten:
7ft poolbiljart: 5,13VT x 4,07VT (1.56 meter x 1.24 meter) 
8ft poolbiljart: 5,43VT x 4,22VT (1.65 meter x 1.28 meter) 
9ft poolbiljart: 5,74VT x 4,37VT (professioneel) (1.75 meter x 1.33 meter) 
De hoogte verschilt per pooltafel.

Officiele afmetingen carambole-biljart:
Biljartballen
Het carambole-biljartspel wordt gespeeld met drie ballen (oorspronkelijk van hout, sinds 1800 van ivoor, nu uitsluitend synthetisch vervaardigd). Twee van de ballen zijn wit, de derde is rood. Om tussen de twee witte ballen een onderscheid te maken, is een van de twee gemarkeerd met twee tegenoverliggende zwarte stippen of volledig geel gekleurd. De middellijn van de ballen is ongeveer 61,5 mm, het gewicht ligt tussen 205 en 220 gram, maar de ballen mogen onderling niet meer dan 1 gram in gewicht verschillen. De meest gebruikte ballen op officiële wedstrijden zijn van het Belgische merk Aramith. Bij driebanden wordt de laatste tijd vaak gebruik gemaakt van 'spotted balls'. Op de gele en de witte bal zijn 6 dikke rode stippen aangebracht om het 'spektakel voor het publiek' te vergroten.
Biljarttafel
De biljarttafel is rechthoekig en tweemaal zo lang als breed. Het 'match-biljart' ('grote tafel' of 'wedstrijdbiljart') meet 2,845 bij 1,4225 meter. Er bestaan ook kleinere versies: een met een formaat van 2,30 bij 1,15 meter (ook wel 'kleine tafel' genoemd) en er bestaat een tussenformaat van 2,55 bij 1.275 meter (ook wel 'halve match' genoemd). Een andere variant van de kleine tafel heeft een formaat van ongeveer 2,10 bij 1,05 m. Langs de opstaande rand van de tafel is een rubberen stootrand aangebracht, de 'band', met een hoogte van 36 à 37 mm. De bovenkant van de band bevindt zich op 75 à 80 cm van de vloer. Zowel band als tafeloppervlak zijn bekleed met biljartlaken – een kamgaren uit 90% wol en 10% nylon. Het tafelblad is gemaakt van natuursteen, meestal leisteen. De leiplaat bestaat soms uit één, maar vaker uit twee of drie delen, de dikte is bij de grote tafels 50 of 60 mm. De leiplaat wordt elektrisch verwarmd om het door het laken (maar ook het enigszins poreuze lei) opgenomen vocht te verdrijven, en zodoende de ballen minder rolweerstand te doen ondervinden.
Keu
Een keu (stootstok) meet gewoonlijk 140 cm en heeft aan het uiteinde een verstevigde stootdop, de zogenaamde pomerans, meestal van leer gemaakt. De lengte van de keu is maximaal 150 cm, het gewicht van de keu is niet reglementair vastgelegd, evenals de doorsnee van de pomerans. Afhankelijk van de spelsoort kiezen spelers voor wat zwaardere of lichtere keus, bij het kunststoten hebben spelers zelfs een hele set keus bij zich.


Officiele afmetingen snooker-biljart:
De tafel
De afmetingen van een snookertafel zijn groter dan bij gewone carambole- of pooltafels. In de standaarduitvoering (waarop officiële wedstrijden gespeeld worden) is een snookertafel 11 voet 8½ inch lang en 5 voet 10 inch breed en is de bovenkant van de band 2 voet 10 inch boven de vloer, alle maten met een tolerantie van een halve inch. In het metrisch stelsel komt dit overeen met 3,569 bij 1,778 meter en een hoogte van 0,864 meter, alles +/- 13 millimeter. De snookertafel is voorzien van zes pockets, dit zijn gaten met daaronder een net waar de ballen in gespeeld moeten worden, één in iedere hoek en in het midden van de twee lange banden. Op 29 inch (73,7 centimeter) van de korte benedenband en evenwijdig daaraan ligt een dwarslijn, de baulkline genoemd. De ruimte tussen deze baulkline en de benedenband wordt 'baulk' genoemd. In baulk ligt de "D", een halve cirkel met als centrum het midden van de baulkline en als straal 11½ inch (29,2 centimeter). Op de denkbeeldige middellijn over de lengte van de tafel liggen vier punten waarop een bal geplaatst kan worden:

de 'Spot' (bekend als de zwarte spot) op 12¾ inch (32,4 centimeter) van de bovenband; 
de 'Centerspot' (bekend als de blauwe spot) precies in het midden van de tafel; 
de 'Pyramidespot' (bekend als de roze spot) precies midden tussen de bovenband en de centerspot; 
de bruine spot op het midden van de baulkline. 
Verder bevinden er zich nog twee spots aan weerszijde van de bruine spot op de baulkline, op de hoekpunten van de D. Gezien vanaf de benedenband is de spot op het rechterhoekpunt bekend als de gele spot; die op het linkerhoekpunt is bekend als de groene spot.
De ballen
Snooker wordt gespeeld met 22 ballen met een diameter van 52,50 +/- 0,05 millimeter, kleiner dan de ballen voor carambole en pool. Zij dienen allemaal een gelijke massa te hebben, waarbij binnen een set ballen een maximaal verschil van 3 gram is toegestaan. De ballen worden bij aanvang van het spel in de hier getoonde opstelling op de tafel geplaatst, met de witte speelbal op een door de speler zelf gekozen plaats binnen de D
De keu
De keu is het belangrijkste instrument voor een speler, het is de verlenging van zijn arm. Hij mag niet korter zijn dan 3 voet (ongeveer 91,44 cm) en mag geen grote verschillen vertonen met de algemeen aanvaarde vorm. Een keu bestaat uit een zwaarder onderstuk, de grip, een dunner en lichter eind en de pomerans op het uiteinde, het 'stootkussentje'. De pomerans bestaat uit leer en heeft een ovale of min of meer ronde vorm. Op de pomerans wordt (gewoonlijk blauw) krijt aangebracht voor een goed contact met de cueball. Op hoger niveau krijten spelers hun pomerans na bijna elke stoot, maar het is in ieder geval aangeraden om om de paar shots het krijtje te gebruiken.
De meeste 'gewone' cafékeus bestaan uit één stuk; persoonlijke keus bestaan meestal uit twee tot vier delen, omdat de keu zo gemakkelijker te vervoeren is. Bijna alle gevorderde en professionele spelers met een eigen keu gebruiken tegenwoordig meerdelige keus, maar vroeger was dat anders. Pas in het begin van de jaren 80 begonnen de meeste professionele spelers met een meerdelige keu te spelen. Zulke keus zijn zeker niet slechter dan keus die uit één stuk bestaan. Het is alleen belangrijk dat het mechanisme waarmee de verschillende delen samengehouden worden (meestal schroefdelen) goed blijft werken en niet gaat krommen, maar bij een normale behandeling van de keu zou dat geen probleem moeten zijn.
Het is belangrijk een goede keu te hebben om accuraat te kunnen spelen. Een keu mag eerst en vooral niet krom zijn. Dit kan gecontroleerd worden door de keu schuin omhoog te houden en te kijken vanaf de onderkant of deze bovenaan niet afgebogen is. Een andere methode is de keu even te laten rollen over de tafel; als hij onregelmatig rolt (lichtjes opspringt), dan is hij waarschijnlijk krom. Een keu wordt het best rechtopstaand of in een koffertje bewaard. Een keu die schuin tegen de muur geplaatst wordt, zal na verloop van tijd krom worden.
Voor wie op hoger niveau wil gaan spelen, is een eigen keu vrijwel onmisbaar. De keus in snookercafés zijn vaak niet altijd even goed en het is niet bevorderlijk voor het spel om elke keer met een andere keu te spelen. Een goede basiskeu kost 50 tot 100 euro, (semi-)professionele modellen kosten een veelvoud daarvan. Een dure en als 'professioneel' aangeprezen keu is overigens niet noodzakelijk beter dan een goedkoper model; Stephen Hendry heeft bijvoorbeeld de meeste van zijn grote titels behaald met een keu van zo'n 50 euro.

 bron; knbb

 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Spelregels Pooltafel

Klik hier om naar de spelregels te gaan