Antwoorden verschillen tussen pooltafels

Welke maten pooltafels zijn er?

Pooltafels zijn er in diverse maten. Hieronder vindt u een tabel van de gemiddelde maten van onze pooltafels. Echte pooltafels hebben altijd een verhouding waarbij de lengte altijd 2x zo lang is als de breedte.

Maat tafel

Speelmaat ca.

3FT

  84 x 42cm

4FT

110 x 60cm

5FT

140 x 70cm

6FT

160 x 80cm

7FT

180 x 90cm

8FT

221x111cm

9FT

254x127cm


Is er een standaard maat pooltafel?


De pooltafels zijn er in heel veel verschillende maten zodat er voor vrijwel iedere ruimte een pooltafel beschikbaar is. Een standaard maat pooltafel is er daarom niet. Wel zijn de meeste tafels in openbare ruimtes 8ft of 9ft. Voor de wat kleinere ruimtes of voor thuis zijn er 6ft en 7ft tafels gefabriceerd.Voor de kleinere spelers is een meer standaard maat 3ft, 4ft of 5 ft. Hoe groter het speelveld hoe moelijker het spel omdat de hoeken groter zijn en dus moeilijker zijn in te schatten.

Hoe kiest u de juiste maat?

Allereerst heeft een tafel heeft genoeg vrije ruimte nodig om de bal goed te kunnen stoten met de keu. Hierin wordt aangeraden om minimaal 150cm rondom de tafel vrij te houden voor genoeg speelruimte. Hoe groter de tafel wordt, hoe lastiger het is om de juiste hoeken in te schatten. De hobby speler zal het liefst op een 6FT of 7FT tafel spelen waar de professionele spelers met voorkeur op een 8FT of 9FT pooltafel zullen spelen. Als u een pooltafel zoekt voor een openbare ruimte zijn 8FT en 9FT de meest gangbare maten. Om ruimte te besparen kunt u ook kiezen voor opklapbare pooltafels of diner tafels.

Wat is in de algemeenheid het verschil in kwaliteit van de pooltafels?

 Het verschil in kwaliteit van een pooltafel zit in verschillende onderdelen van de tafel. De vuistregel voor de kwaliteit van een pooltafel is, hoe zwaarder de tafel, hoe hoger de kwaliteit. Dit komt omdat een sterke en zware basis van een pooltafel beter tegen een stootje kan dan een lichtere tafel. Ook zit dit in het speelveld. Een hoge kwaliteit speelveld is meestal gemaakt van zwaar leisteen, waar een lagere kwaliteit pooltafel eerder een speelveld van MDF zal hebben wat invloed heeft op de speelervaring en de levensduur van de tafel. Een MDF speelveld is nooit helemaal 100% waterpas en een leisteen wel. Naast deze verschillen zijn hogere kwaliteit tafels ook gemaakt van duurzamere materialen met een sterkere afwerking van de materialen.

Wat zijn de verschillen tussen MDF speelveld en Leisteen?

Een MDF speelveld bestaat uit samengeperst hout. Dit wordt bijna nooit volledig waterpas en geeft eerder oneffenheden in het speelvel. Leisteen is perfect vlak en van veel zwaarder materiaal gemaakt wat de tafel ook nog sterker maakt. Ook kan de leisteen worden verwart door lampen waardoor de ballen nog beter rollen over het speelveld.
Daarnaast wordt het laken van een MDF speelveld verlijmd en van een leiplaat vastgeniet. Hierdoor kan een laken van een pooltafel met leisteen nog vervangen worden. Bij een MDF speelveld kan dit niet waardoor er een hele nieuwe tafel aangeschaft zal moeten worden wanneer er schade op het laken is ontstaan of wanneer deze is versleten.

Worden de lakens verlijmd of vastgeniet?

De goedkopere pooltafels hebben een MDF speelveld en worden daarom altijd verlijmd. De duurdere pooltafels hebben een leisteen speelveld en hierop wordt het laken dan altijd vastgeniet. Wanneer er een leisteen speelveld op de tafel is gebruikt kan een laken vervangen worden. Hoe hoger de kwaliteit van de tafel hoe vaker het laken ook vervangen kan worden.

Kan het laken van mijn pooltafel ook worden vervangen?

Als u een leistenen speelveld heeft is het laken vrijwel altijd vastgeniet, dan kan deze in de meeste gevallen gewoon worden vervangen. Wij hebben monteurs die dit voor u kunnen verzorgen. Voor meer informatie hierover kunt u het beste contact opnemen met onze klantenservice dan kunnen zij kijken wat de mogelijkheden en kosten zullen zijn. Bij een MDF speelveld zit het laken verlijmd. Deze kan helaas niet vervangen worden.

Zijn er ook opklapbare beschikbaar poten bij pooltafel?

Om ruimte te besparen kunt u kiezen voor een opklapbaar onderstel. Dit kan echter alleen bij tafels met een MDF speelveld omdat de tafels anders te zwaar zijn. Ook zult u hierbij rekening moeten houden dat het altijd wat aan stevigheid en stabiliteit verliest. Om ruimte te besparen maar wel een stevige tafel te plaatsen kunt u wellicht kiezen voor een eettafel model. Deze tafels kunnen geleverd worden met een tafelblad die gebruikt kan worden om de pooltafel te bedekken waardoor deze ook als gewone eettafel gebruikt kan worden.

Kan een pooltafel ook buiten gebruikt worden?

Er zijn pooltafels die specifiek gemaakt zijn om buiten geplaatst te kunnen worden. Deze tafels zijn extra bewerkt om beter tegen het weer bestand te zijn in verhouding tot een pooltafel die bedoeld is voor binnen. Het is sterk af te raden een tafel voor binnen, buiten of in vochtige ruimtes te gebruiken. De onderdelen zijn niet weerbestendig waardoor de tafel snel niet goed meer bruikbaar is.

Is een pooltafel waterpas te stellen?

Uiteraard is het heel erg belangrijk om een pooltafel volledig waterpas te plaatsen om een eerlijk spel te kunnen spelen. Daarom hebben de meeste pooltafels stelpootjes. Hiermee kan de tafel ongeveer tot 5cm verschil waterpas gesteld worden.

Zijn er ook pooltafels die ook als eettafel gebruikt kunnen worden?

Er zijn een aantal mogelijkheden in ons assortiment. We hebben speciale Diner pooltafels. Een diner pooltafel kan zowel als pooltafel als eettafel gebruikt worden. Doordat deze tafels geleverd kunnen worden met een tafelblad die de pooltafel af kan dekken kunnen deze ook als gewone eettafel of bijvoorbeeld vergadertafel gebruikt worden. Naast de praktische redenen zorgt een tafelblad ook voor extra bescherming van het laken tegen vuil en stof waardoor deze langer mooi zal blijven. Bij sommige modellen kunnen zelf bankjes (optioneel) mee worden geleverd.